VEKTORSKA ILUSTRACIJA

Što je to vektorska ilustracija?

Pokušajmo to objasniti ne-informatičkim rječnikom za sve koji se s ovim terminom susreću prvi puta: Vektorska ilustracija ili grafika je digitalno likovno djelo stvoreno pomoću kompjuterskog programa koji matematičkim jednadžbama i izračunima tvori linije i oblike. Kada je dobro napravljena, vektorska ilustracija izgleda „čisto“ i „bistro“, a velika prednost je i ta što se može povećavati i smanjivati prema želji, bez gubljenja na kvaliteti i rezoluciji. Takav crtež izgledat će dobro i jasno kako na velikom plakatu – tako i na malom prostoru kao što je olovka. Za razliku od vektorske, rastersku grafiku moguće je samo smanjivati bez gubljenja rezolucije. Evo primjera:

Naknadno uvećana rasterska i vektorska ilustracija.

Illustrivo za stvaranje koristi licencirani Adobe Illustrator.

Vektorska ilustracija i vektorski kostur – program matematičkim jednadžbama i izračunima tvori linije i oblike o kojima, srećom, ilustrator ne mora razmišljati. On “samo” crta 🙂

Jedna od posebnih prednosti pri radu s vektorskim programom za crtanje su slojevi. Zahvaljujući slojevima bilo koji element ilustracije može se mijenjati/zamjenjivati u bezbroj varijanti tako dugo dok se ne postigne željeni rezultat. Željeni rezultat može biti i više verzija jedne te iste ilustracije, a slojevi su i tu od velike pomoći. Napravili smo deset verzija crteža ili jednog detalja da bi na kraju uvidjeli da je najbolja ona prva? Sve je pod kontrolom – imamo sačuvani svaki sloj rada. Na ovom primjeru mijenjali smo boje:

Editorialna/modna ilustracija u tri varijante boja.

Trebam li znati crtati ako se želim baviti vektorskom ilustracijom?

Zapravo – da. Iako vektorski programi zbog svojih brojnih mogućnosti svakom ilustratoru na početku izgledaju „čarobno“ i mame osmjeh na lice (primjerice, njegovo visočanstvo „undo“ button), digitalna ilustracija nije čarobni štapić. Kao što ne možete „začarobirati“ ni jedan talent, tako ni kupnja vektorskog programa nije garancija da ćete stvoriti kvalitetnu ilustraciju. Vrijedi pravilo: prije ovladavanja digitalnom ilustracijom treba ovladati dobrim starim papirom i olovkom. Dan-danas najveći svjetski digitalni ilustratori većinu djela najprije skiciraju „ručno“, a onda prelaze na kompjutore, tablete, penove i ostala informatička čudesa koja oslobađaju kreativnost. S većim iskustvom dolazi se i do ovladavanja skiciranja u digitalnom obliku ali i do toga treba doći.

Nakon većeg iskustva dovoljne će biti i ovakve grube skice za digitalno crtanje. Modra lasta, strip Dupla briga, lipanj 2019.

Što će mi vektorska ilustracija?

Prije više od dvadeset godina Bill Gates je rekao: “Content is King” (“Sadržaj je kralj”). Danas više nego ikad vrijedi to pravilo. Nije dovoljno dati samo „suhe podatke“ i očekivati masovno oduševljenje i slijevanje ponuda za Vaš proizvod ili uslugu. U moru konkurencije najprije se treba istaknuti vizualno kako bi skrenuli pozornost na kvalitetu onoga što nudite. Ako Vam nije važno kako Vam izgleda logo, web sadržaj, reklama, prostor – klijent bi mogao steći dojam da Vam nije važna ni kvaliteta. Ulaganje u vizualni identitet je jedno od najvažnijih ulaganja u poslovanju. A vektorska ilustracija u tome Vam može biti od velike pomoći.

Kvalitetna ilustracija može lijepo oplemeniti Vaš sadržaj, skrenuti pozornost te ga učiniti upamćenim. Primjer upotrebe vektorske ilustracije u tekstu o utjecaju društvenih mreža na emocije.

Toliko za ovaj put – hvala na pažnji!

Illustrivo

Kontakt za dodatna pitanja, savjet ili suradnju:

https://www.illustrivo.com/kontakt/

(tekst i ilustracije by llustrivo & Marina BH)